הבינה המלאכותית מייצרת לנו את רשימת הקניות, מציעה לנו להאזין לשירים שאנחנו עשויים לאהוב, דואגת לבטיחות הנהיגה שלנו בדרכים ובעיקר מסוגלת לפתור בעיות גדולות וחשובות של האנושות כמו שינויי אקלים, עוני וריפוי מחלות, אך עדיין לרובנו – בינה מלאכותית היא לא יותר מטרנד או באז-וורד. אז מהי בינה מלאכותית? איזה טרנדים חמים? והאם אנחנו מוכנים וערוכים (חברתית, כלכלית ורגולטורית) לשינויים הדרמתיים שהיא תביא עמה גם בעתיד?

בינה המלאכותית (או אינטליגנציה מלאכותית) היא דיסציפלינה בתוך מדעי המחשב, הכוללת בתוכה תחומים וגישות שונות שהחלו להתפתח עוד במאה הקודמת. זהו לא תחום חדש, זה תחום בתאוצה. בינה מלאכותית הוא כינוי כללי למערכת הכוללת בתוכה שורה ארוכה של כלים, שיטות ודרכים, שנועדו להעניק למחשב יכולות הדומות לאינטליגנציה של בני האדם. באנגלית התחום נקרא AI,  קיצור ל- Artificial Intelligent.

אדם ומכונה
הבינה המלאכותית נכנסה כמעט לכל תחום בחיינו – אפשר לטעון שהיא מסייעת או לחשוב שהיא אפילו "מחליפה" את הרופאות, הנהגים, נותני השירות, שחקניות השח, המאבטחים ואפילו את המוסיקאיות והאמנים. כך למשל, הבינה המלאכותית ניבאה לנו מגמות בהתפשטות הקורונה וללא הרף עסוקה באיתור תרופות למחלות סופניות כמו הסרטן.  היא עושה כיום מהפכה בעולם התחבורה, בין היתר במסגרת הרכבים האוטונומיים וכמובן שגם בתחום השירות – על ידי רובוטים (לדוגמת צ’ט-בוט), העוזרות האישיות של אמזון או אפל, זיהוי פנים, ושיווק ממוקד. זהו רק קצה הקרחון של שימושים בבינה מלאכותית, המזמנת לעולם פוטנציאל שינוי עצום בכל תחום חיים.

מומחים סוברים שבשנים הקרובות אנחנו נפגוש פחות ופחות אנשי שירות לקוחות ויותר ויותר מערכות בינה מלאכותית. זו היא תחילתה של מהפיכת ה AI. לכן רבות נשאלת השאלה מה מקומו של האדם אל מול או לצד הבינה המלאכותית?

טרנדים חמים ב-AI
חווית משתמש
כיום הניסיון לייצר חוויית משתמש אידיאלית מתבססת רבות על אסטרטגיה של שימוש בבינה מלאכותית על מנת לספק את מה שהמשתמש חושב שהוא רוצה או צריך, לתקשר אתו באמצעות צ'ט בוטים, עוזרים דיגיטליים וסוכנים חכמים. הצפי העתידי הוא שחברות מסחר (גדולות כקטנות) יטמיעו עוד ועוד בינה מלאכותית על מנת להגדיל את היקף המכירות. כך גם בנקים וגופים שונים ישקיעו סכומי ענק ביצירת שירותים אוטומטיים ואיסוף נתונים כדי להעניק שירות 'פרסונלי' ללקוחותיהם.

משאבי אנוש
עם הזמן מבינים כי מערכות AI יכולות גם לנהל עובדות ועובדים, לפעמים טוב יותר מבני אדם. החל מקליטת עובדים, מעבר על קורות חיים, צבירת ידע על המועמדים מהמדיה החברתית ואפילו ראיונות קבלה לעבודה, הכשרות מקצועיות, מערכות לניהול משימות ופיקוח. כמה זה מייעל תהליכים? איפה עובר הגבול? מה הולך לאיבוד בדרך?

עיבוד שפה טבעית
לאחרונה הגיעה יכולתה של הבינה המלאכותית לזהות, לנתח ולעבד שפה טבעית (NLP) לשיאים חדשים. זו האפשרות לקרוא ולהבין טקסטים טוב יותר מבני אדם (לרוב). בינה מלאכותית שמייצרת וקוראת טקסטים? בחשיבה עתידית זה יכול ללכת לאינספור כיוונים – תקצירים, דוחות, סיכומים, עבודות, מבחנים, תסריטי שיחות, מכירות ושיווק. האם אנחנו מתקרבים ליום בו לא נדע עם מי אנחנו מדברים, אדם או מכונה?

מחקר רפואי
השימוש בבינה המלאכותית בעולם הרפואה ובקרב חברות התרופות בפרט גדל מאד. השימוש בדאטה (איסוף מידע) של כמות עצומה של חולים לאורך שנים רבות של אבחונים וטיפולים מאפשרת למכונות לנתח צרכים רפואיים, לאבחן ואף להציע על טיפול מומלץ. יש שיגידו שמדובר בחדירה לפרטיות, אבל האם שיפור שני הרפואה והארכת חיי האדם הוא לא מחיר ששווה לנו לשלם? חוויית משתמש

בינה 'מוסרית'
בימים אלו מתרחשים שני תהליכים מנוגדים: מהצד האחד היכולות של הבינה המלאכותית הולכות ומתעצמות, מהצד האחר המודעות לאתיקה של הבינה המלאכותית הולכת ומתרחבת.

הצמיחה הגדולה בתחום תורמת רבות לעולם במגוון של היבטים ומומחים סבורים שעד שנת 2023 תתרום הבינה המלאכותית 15.7 טריליון דולר לכלכלת העולם. זאת, הודות לאוטומציה של תהליכים שונים ותגבור העובדים האנושיים באמצעות טכנולוגיות חדשות. המחשבים, שלפני פחות מ-15 שנים לא הצטיינו בזיהוי תמונות ופרטים, עברו מרמת דיוק של בקושי 50% לרמה של 95% וכעת הם מסוגלים להשתמש בבינה גבוהה יותר, ששונה מחושי הראיה והשמיעה ופועלת באמצעות שרשראות של סטטיסטיקה ומסקנות.

אך הבינה כרוחה גם בסיכון ומביאה אתה אתגרים חדשים שיש לתת עליהם את הדעת. ככל שהבינה 'לומדת' עלינו יותר, כך גובר החשש של פגיעה בפרטיות ועולים הפחדים שבעתיד היא תפגע גם בפרנסתו של האדם ותגרום לגלים חדשים של אבטלה. בנוסף, ככל שטכנולוגיות חדשות מתפתחות במהירות, כך נדרשות רגולציות חדשות ולוקח זמן עד שניתן לייצר פיקוח.

אז האם הרובוטים והמכונות יחליפו אותנו? איך מוודאים שהבינה המלאכותית בעתיד תהיה 'בינה מוסרית' שלא מפלה בין דת, גזע ומין? ומה הטרנד הטכנולוגי הבא?

ב-2021 הבינה המלאכותית הולכת להתפוצץ

שלושת גלי הבינה המלאכותית שיעצבו את העתיד

יומן: בינה מלאכותית, 2017

מהפכת הבינה המלאכותית: יתרונות וחסרונות, המכון הישראלי לדמוקרטיה, 2019

מוסיקה בינה מלאכותית | עתידולוגיה | תעשיידע

בינה מלאכותית מוסיקלית

. האם הבינה המלאכותית תשנה את המוזיקה לנצח, וכיצד? התפתחות הטכנולוגיה והשימוש הגובר באלגוריתמים מעלה שאלות על עתיד הבינה המלאכותית במוזיקה ואופן שילובה. האם העורכים

Read More »

טסלה תבנה רובוט דמוי אדם

. טסלה תבנה רובוט דמוי אדם מנכ"ל ומייסד החברה: "אנחנו טובים גם בחיישנים ובסוללות, ובטח יהיה לנו אב-טיפוס בשנה הבאה". לדבריו, הרובוט, שזכה לכינוי "אופטימוס",

Read More »
בינה וזיקנה | עתידולוגיה | תעשיידע

בינה מלאכותית מעכבת זקנה

. חוקרים מאוניברסיטת סארי פיתחו מודל של בינה מלאכותית המסוגל לזהות תרכובות כימיות המעודדות הזדקנות בריאה יותר – תוך סלילת מסלול אפשרי לעבר המצאות רוקחיות

Read More »
חקלאות חכמה | עתידולוגיה | תעשיידע

חקלאות חכמה

. חברת פילדאין (Fieldin)  רוצה להפוך את המשק החקלאי למפעל תעשייתי משוכלל. החברה מתקינה חיישנים על כל טרקטור ומכונה חקלאית במשק, מודדת את הנתונים, מבצעת

Read More »
טמפרטורה וטמפו | עתידולוגיה | תעשיידע

טמפרטורה וטמפו

. מייקרוסופט וביורק יוצרות מוסיקה מבוססת AI שמשתנה לפי מזג האוויר (הכתבה באנגלית)2020 הבינה המלאכותית של ביורק ומייקרוסופט (אנגלית)

Read More »

כל הזכויות שמורות לתעשיידע (ע"ר) 2020