כמו בתחומים רבים נוספים, גם עתיד הרפואה טמון בטכנולוגיה. לפני כמה שנים בלבד קשה היה לדמיין ששלדים חיצוניים יכולים לאפשר לנכים לעמוד שוב על רגליהם, שרובוטים יסייעו בניתוחים מורכבים, שנדפיס תרופות ואפילו איברים במדפסות תל ממד, שנוכל להגיע לרופאה שלנו כשאנחנו בבית ושבינה מלאכותית תהיה שחקנית מפתח בהחלטות רפואיות מורכבות.  אולי יותר מכל תחום אחר, קצב ההתפתחות המהיר של הטכנולוגיה משנה גם את פני הרפואה ואנו שומעים על חידושים ופריצות דרך מדעיות וטכנולוגיות על בסיס יומי.

ניתוחים עד הבית
ראינו את זה בתקופת הקורונה, הרפואה הגיע עד לפתח ביתנו, דיברנו עם רופאים בצ'ט או בווידאו, חלקנו שלחו צילומי גרון לאלגוריתם כדי לקבל אבחנה האם המצב שלנו וירלי או שמדובר בחיידק והטכנולוגיה, שהפכה לשחקן מרכזי בשדה הרפואה, הגיעה עד לפתח ביתנו. כמעט הכל מותאם אישית לצרכים שלנו.

כנראה לא לגמרי יפתיע לשמוע שכבר בשנת 2019 מנתח לב ביצע ניתוח ביתי בעזרת מערכת רובוטים. אך הדבר יוצא הדופן בניתוח היה שהוא עשה את זה מהצד השני של העיר כשהוא שלט במערכת דרך האינטרנט, במרחק 3 קילומטרים מן המטופל. זוהי ההדגמה הראשונה בהיסטוריה של ניתוחי לב רובוטיים המתבצעים במרחק משמעותי מהמטופל.

רפואה דיגיטלית
אחד השינויים המרכזיים שרואים כיום בעולם הרפואה ומרמזים לנו על מגמות העתיד הם הרפואה הדיגיטלית והטיפולים מרחוק. מדובר בתחום רחב מאד שמאגד בתוכו גם נושאים כמו ביג דאטה, בינה מלאכותית, רובוטיקה, מידע גנטי וטכנולוגיות לאיסוף מידע מרחוק. המערכות הטכנולוגיות מסייעות לאנשי המקצוע לאסוף נתונים מרובים, לקבל תמונת מצב מלאה ואף לקבל החלטות מורכבות ולבצע טיפולים בהתאם.

ייתכן שהדבר כבר היום דורש שינויים באנשי ונשות המקצוע שמגיעים לתחום הרפואה – מאתגר למצוא אנשי מקצוע שמדברים גם בשפה ה'רפואית' וגם בשפה ה'טכנולוגית' והפער לא תמיד קל לגישור. בHIT (המכון הטכנולוגי בחולון) למשל, פתחו בשנת 2020 מסלול לימודים חדש וייחודי בתחום הטכנולוגיות הדיגיטליות ברפואה. כלומר, השינויים הטכנולוגיים משפיעים לא רק על אופן הטיפול בחולים, אלא גם על מהות התפקידים בעולם הרפואה וכן על מסלולי ההכשרה וההוראה. אנו רואים יותר ויוצר מקצועות חדשים בעולם הרפואה. מנגד, אפליקציות שונות וסטארטפים בתחום האבחון הרפואי צצים מדי יום. כמו למשל אפליקציית KHealth של קופת החולים מכבי, המסייעת בתהליכי אנמנזה (אבחון רפואי) של המשתמשים

באמצעות צ'ט חכם מנהלת האפליקציה אינטרקציה עם הפציינט בדרך לנסות לאתר את הבעיה הרפואית שלו וחיבור לרופא המשפחה במידת הצורך.

מה עוד נוכל לרפא ממרחק? מה יהיה תפקידם של הרופאות והרופאים בעתיד? האם יש תחליף ליחס האישי והאנושי?

ננו-רובוטים ברפואה
ננו-רובוטים, רובוטים ביולוגיים מיניאטוריים שיוחדרו למחזור הדם של החולים ויבצעו משימות מורכבות כדי להקל על פלישה כואבת וחודרנית לגוף, הם כנראה אחת ממהפכות עתיד הרפואה. הם בעצם מכונות מולקולריות (קטנות במיוחד) שיבצעו משימות כמו ניסוי תרופות ובחינת היעילות שלהן בגוף החולים, לוחמה זעירה בתאים סרטניים שקשה מאוד לגשת אליהם, בניית עצמות ושחרות של תרופות מקומיות לאזורים מוגדרים בגוף.

אמנם ייקח קצת זמן עד שנראה אותם בכל בית חולים, אך הצפי הוא כי בעתיד נוכל להשתמש בהם בפריסה רחבה והם יבצעו בקלות וביעילות ניתוחים, יוזילו עלויות, יפחיתו את עוצמת הכאב ולא יחייבו התאוששות קשה וארוכה.

הדפסת איברים
הטכנולוגיה הזו בתחילת דרכה אבל כיום יודעים לייצר באמצעי מעבדה ובאופן ראשוני לבבות, כליות וכבד מלאכותי. דרוש עוד מחקר בטרם יעשו זאת על בני אדם, אך במעבדות שונות שוקדים על יצירת רקמות ואיברים מלאכותיים ובאיסלנד, למשל, ישנה התקדמות שתאפשר בעתיד לגדל גם שיניים ולסתות מלאכותיות. הדבר הזה יכול לייצר מהפכה ענקית בתחום הרפואה ולאפשר לאנשים הממתינים חודשים ארוכים להשתלת איברים לקבל איברים שלא יידחו על ידי המערכת החיסונית שלהם. זה יוכל גם לסייע בקושי בהשתלת איברים בתינוקות וילדים.

חוקרים סבורים כי בעתיד נוכל להשתיל גם במוח שתלים עצביים, שישפרו תפקודים וירפאו ממחלות שמערכת העצבים הקורסת של החולה לא מסוגלת להתמודד עמן. אבל מתעוררת גם השאלה מה יכול לקרות בעתיד אם לכל אדם תהיה בביתו מדפסת שתוכל להדפיס איברים, האם יבוצעו השתלות איברים פירטיות? האם כל אדם יוכל 'להחליף איבר' כלשהו על דעת עצמו? ייתכן שעתיד כזה צופן גם אתגרים ודורש רגולציות חדשות

איך ילחמו גנים מתוכנתים בתאים סרטניים בעתיד?

הדפסת איברים – לראשנה לב הודפס בתלת ממד! כאן חדשות, 2019

ננוטכנולוגיה ברפואה

העתיד כבר כאן - ההמצאות והחוקרים שישנו את פני הרפואה פרק 5 ואחרון: דוקטור אלגוריתם​

הדפסת איברים | עתידולוגיה | תעשיידע

הדפסת גידולים

. הדפסת הגידול הקטלני: "יאפשר לפתח תרופות חדשות בקצב מהיר" פרסום המחקר של החוקרים מאוניברסיטת תל אביב מעורר תקווה לשיפור של ממש בטיפולים האונקולוגיים יונתן

Read More »
בריאות ודלק | עתידולוגיה | תעשיידע

כשבריאות ודלק נפגשים

. סונול תקים רשת בתי מרקחת החברה תקים בתחנות הדלק שלה רשת בתי מרקחת למכירת מוצרי קנאביס רפואי בהשקעה של כ-30 מיליון שקל. בכל סניף

Read More »
בינה וזיקנה | עתידולוגיה | תעשיידע

בינה מלאכותית מעכבת זקנה

. חוקרים מאוניברסיטת סארי פיתחו מודל של בינה מלאכותית המסוגל לזהות תרכובות כימיות המעודדות הזדקנות בריאה יותר – תוך סלילת מסלול אפשרי לעבר המצאות רוקחיות

Read More »

כל הזכויות שמורות לתעשיידע (ע"ר) 2020