"לא יופצו סרטים חדשים עד שתחלוף המגפה" הייתה הכותרת במגזין "ניו יורק טיימס" בעשרה באוקטובר 1918, ימי השפעת הספרדית, שיצרה את הוליווד כפי שאנחנו מכירים אותה היום. למעלה ממאה שנים לאחר מכן, כשכל העולם שוב הוגבל לביתו, ההיסטוריה יכולה ללמד אותנו איך ייראה הקולנוע ביום שאחרי הקורונה.

הקולנוע נכנס הביתה

הקולנוע כבר נכנס אלינו הביתה לפני שמגפת הקורונה אילצה את כולנו להסתגר בבתים, עקב מהלכים של שירותי הסטרימינג (טכנולוגית אינטרנט להעברת מדיה דיגיטלית למשתמשי קצה) ומערכות טלוויזיה מתוחכמות שכמעט והסירו את הצורך שלנו לצאת מהבית או אפילו מהנייד. בנוסף, המחיר הממוצע לכרטיס קולנוע בארצות הברית למשל עלה כבר בשנת 2020, מה שהפחית אפילו עוד יותר את הביקוש (וזה עוד בלי תוספת של פופקורן ושתייה). יש הטוענים ששירותי הסטרימינג כמו אפל טיוי, נטפליקס, HULU ועוד – הרגו את הקולנוע.

המגיפה כמובן רק החמירה את האתגר כאשר בתי קולנוע  נסגרו עקב צווי סגירה וההגבלות במדינות השונות. אך גם כשחוזרים ל'שגרה' הסטרימינג כבר ביססו את עצמם כאלטרנטיבות ראויות לבתי הקולנוע ועתידו של הקולנוע נותר לא ברור.

יש הסבורים כי המפתח להפיכת בתי הקולנוע לרלוונטיים ולהסתגלות לעולם המשתנה שלאחר (או תו"כ) המגיפה, הוא הפיכת היציאה לקולנוע לאירוע תרבותי חגיגי ומותאם אישית. זה כולל דברים כמו אוכל טוב יותר, מושבים נוחים יותר ואפשרות לפיצול לחדרים. אבל איך 'נלחמים' בצפייה האיכותית במסכים גדולים ועם איכות סאונד ופופקורן עם חמאה שאנחנו יכולים לסדר לעצמנו גם בבית? ייתכן שאנשים עדיין ירצו לראות שוברי קופות גדולים בבתי הקולנוע, עם אפקטים מיוחדים וחוויה של ביחד?

משחקים במקום סרטים?
נטפליקס הודיעה לאחרונה על תכנית שלה לעבור ל"משחקים", חוויה שיכולה לשנות את הקולנוע כפי שאנחנו מכירים אותו וסימן לתנועתיות גדולה בתעשייה הקולנועית. כיום כל אחד יכול להתקין תוסף מיוחד לדפדפן הכרום שלו ולצפות יחד עם חברים במקביל בתכנים אהובים ולקיים צ'אט במקביל לצפייה. בין אם מדובר בשילוב גיימינג בזיכיון קולנוע או יצירת חווית קולנוע סוחפת במכונית ללא נהג, האפשרויות הניתנות על ידי טכנולוגיות חדשות ושילוב של משחקים על המסך הן אינסופיות.

תוכן אלטרנטיבי וספורטיבי
הקולנוע, מלבד היותה תעשייה של סרטים מכל הז'אנרים בעולם – הוא גם מקום פיזי בדמות אולם, כסאות נוחים ומסכי ענק.

בעידן שאנשים מפסיקים להגיע לבתי הקולנוע לצפות בסרטים – החלו לקיים בבתי הקולנוע אירועים שאינם רק סרטים במובן הקלאסי. מדובר באירועים מיוחדים המהווים תוכן אלטרנטיבי כמו סטרימינג של קרבות אגרוף, השכרת מסך לאנשים שרוצים לשחק פנטזי-פוטבול ועוד. ברשת AMC, רשת בתי הקולנוע הגדולה ביותר בארצות הברית, הודיעו כי יתחילו להקרין בשידור חי חלק מהמשחקים של ליגת הפוטבול הלאומית.

מסך הקסם
עוד סימן לשינוע בעולם הקולנוע הוא מערכת שתאפשר לאמנים לראות ולשוחח עם מעריצים בבתי קולנוע שונים ברחבי הארץ במקביל (במקום הימים בהם שחקן היה מגיע לאולם הסינמטק או 'קולנוע לב' להרצאת אורח בהשקה). ההופעות החיות יוקרנו בסטרימינג על מסכי קסם שיוקמו במקומות רבים במדינה והאמן או האמנית מעמדתם יוכלו לראות או לדבר עם הקהל במקומות השונים – ולהיפך. למסך הקסם יש גם מנוע אנימציה שמאפשר לדמויות מונפשות כמו בוב ספוג להופיע בהופעה חיה ולדבר עם הקהל.

הפקות ווירטואליות במקום מסך ירוק

ומה בנוגע לתעשיית צילומי הסרטים עצמה? כיצד העתיד ישנה אותה? כבר היום ניתן להתרשם מטכנולוגיות צילום ועריכה יוצאות מן הכלל. האם הם בהכרח טובים לצופה? רבים ממי שצפה במלך האריות המיתולוגי בעיבוד ממוחשב חדש התאכזב כשהטכנולוגיה הפסידה לנוסטלגיה. שיטה חדשה בצילום סרטים מסייעת לייצר אפקטים חזותיים בזמן אמת. במקום לשתול גרפיקה ממוחשבת בדיעבד, ביותר ויותר אולפנים מצלמים את האפקטים החזותיים בזמן אמת בעזרת מסכי LED ענקיים ותכנות תלת-ממד מתקדמות מעולם הגיימינג. בתקופת הקורונה הטכנולוגיה הזאת הצילה לא מעט סדרות וסרטים כשאפשרה לצלם באולפן במקום לטוס לאתרים מרוחקים. גם לישראל זה כבר הגיע.

וכמובן שאם מדובר בקולנוע 'קלאסי' בו האולם מוחשך ומקרינים לנו, הצופים הנלהבים, סרט באורך מלא – אין ספק שהטכנולוגיות והפירוטכניקות הקיימות כיום יכולות לייצר כמעט כל דבר, כולל בינה מלאכותית ודמויות שנדמה כאילו הן אמיתיות אך למעשה הן תולדה של מחשב בלבד (ראו את ברכת חג המולד של "המלכה אליזבט" שנערכה כולה בבינה מלאכותית) האם בעתיד עדיין יהיה מקצוע שנקרא שחקנ.ית קולנוע כשיש להם כל כך הרבה "תחליפים"?

הוליווד כבר לא צריכה לדמיין: ההפקות הווירטואליות מחליפות את המסך הירוק , Ynet, 2021

מה עתיד בתי הקולנוע? Businessbecause, 2021 (אנגלית)

"לא יופצו סרטים חדשים עד שתחלוף המגיפה" איך משבר הקורונה עתיד לשנות את תעשיית הקולנוע? יאיר רוה, מוסף כלכליסט, 2021

"כמו זום על סטרואידים": העתיד של אולמות הקולנוע אינו רק בסרטים אלכסנדר גלדסטוןוול סטריט ג'ורנל, 2021 (מתורגם לעברית)

קולנוע ועתיד | עתידולוגיה | תעשיידע

סופו של בית הקולנוע?

. סופו של בית הקולנוע? רוב האמריקנים מעדיפים לצפות בסרטים בשירותי הסטרימינג על אף החזרה המסוימת לשגרה לאחר משבר הקורונה, מחקר חדש מגלה כי יותר

Read More »
גיבורי על | מארבל | עתידולוגיה | תעשיידע

Marvel דוחה את סרטי 2022

. היקום יצטרך לחכות: Marvel דוחה את סרטי 2022 שנת 2022 תסתיים "רק" עם שלושה סרטים ביקום הקולנועי Vgames, 2021 היקום יצטרך לחכות (כתבה)

Read More »

כל הזכויות שמורות לתעשיידע (ע"ר) 2020