כשאנחנו חושבות וחושבים על אופנה בדרך כלל נחשוב על בגדים, אולי גם על הנעלה ואקססוריז (אביזרים). כשנחשוב על עתיד האופנה האם נתייחס לצורה ולצבעים של הלבוש? לחומרים המרכיבים את הבגדים? אולי לאופן בו הביגוד יכול לשפר את חיינו? חוקרי עתיד העוסקים בתחום האופנה שמים את דעתם גם על תהליך ודרך הייצור של הבגדים ועל אופן מכירתם.

קיימות ואופנה

כמו בהרבה תחומים אחרים, גם בתחום האופנה ישנה דאגה לעתיד כדור הארץ כתוצאה מהשלכות תהליך הייצור של הבגדים. כיום, תעשיית האופנה היא אחת המזהמות והבזבזניות ביותר. מדי שנה מושמדים על ידי חברות האופנה אלפי טונות של בגדים שלא נמכרו, חלקם נשרפים וחלקם מוטמנים באדמה. אם ימשיכו בקצב הזה, ייתכן ובעוד כ-50 שנה האדמה תהיה מזוהמת לגמרי ולא יהיה ניתן לגדל בה כלום. פתרונות יצירתיים שונים נותנים מענה לצמצום הפגיעה בכדור הארץ והבזבוז שיוצרת תעשיית האופנה.

אחד מן הפתרונות בתחום האופנה יהיה קיימות  על ידי מחזור או הפחתה: יותר ויותר בגדים ייווצרו מבדים שניתנים למחזור, כמו עודפי טקסטיל.  בנוסף, יותר בגדים ייווצרו באמצעות מלאכת יד במקום מכונות זוללות אנרגיה.  אם התחזיות האפוקליפטיות יגיעו לכדי ממש הרי שנול [מכונה ידנית לאריגת בדים] מדברים שמוצאים ברחוב יהפוך להיות שימושי. כך למשל אצל המעצבת טרה בבילון רוב הקולקציות עשויה מבדים ממוחזרים, ומשלבת עבודות יד, כמו אריגה בנול ממוחזר. 

רשתות שיווק יוקרתיות ברחבי העולם מציעות שיטות להפחתת הצריכה של מוצרים חדשים שמכלים משאבים מכדור הארץ. כך למשל כולבו הענק SELFRIDGES הבריטי מציע ללקוחותיו השכרת בגדים ורכישת בגדי יד שניה. דבר שהיה מקובל בחנויות בוטיק ופחות ברשתות ענק בעולם.

מהצלחת לבגדים: פטריות, אצות ואננס
יותר ויותר מעצבי בגדים ויצרני אופנה ישתמשו בחומרים שעד כה לא נחשבו לחומרים שאפשר ללבוש אותם. למרבה הפלא בעתיד, נמצא פטריות, אצות ועלי אננס לא רק על שולחן האוכל, אלא ממש בבגדים שלנו. למשל: פטריות שישמשו ליצירת נעלים.

פטריות במקום עור
פטריות ישמשו גם כתחליף לבגדי עור שהיום עשויים מעורות של בעלי חיים. כאשר מגדלים שורשי פטריות על נסורת או על פסולת חקלאית, הם יוצרים שטיח עבה שניתן לעיבוד כך שיהיה דומה לעור. ניתן לבצע את התהליך הביולוגי הטבעי של גידול מרבד פטריות בכל מקום. הוא אינו דורש אור, ממיר פסולת לחומרים שימושיים ומאגר פחמן על ידי הצטברותו בפטרייה הגדלה. מעבר מנבג בודד למוצר "עור פטריות" (או "עור מיסליום") מוגמר לוקח מספר שבועות, בהשוואה לשנים הנדרשות לגידול פרה לבגרות. בדרך כלל משתמשים בחומצות קלות, אלכוהולים וצבעים לשינוי חומר הפטרייה, שנדחס, מיובש ומובלט. התהליך פשוט למדי וניתן להשלים אותו עם ציוד ומשאבים מינימליים על ידי אומנים. ניתן גם לשנות את קנה המידה התעשייתי לייצור המוני. המוצר הסופי נראה ומרגיש כמו עור מן החי ויש לו עמידות דומה.

נצנצים מאצות
איך אנחנו אוהבות ואוהבים נצנצים בבגדים שלנו! פייטים משמחים מאוד, אך הם עשויים פלסטיק בלתי מתכלה ומזהם. לכן, בעתיד ישתמשו בביו-פלסטיק במקום פלסטיק רגיל מיוצר מנפט, שהוא משאב הולך ונעלם, ותוצרתו כמעט בלתי ניתנת למחזור. במקום לייצר פלסטיק מנפט ייצרו ביו-פלסטיק שעשוי מאצות, הוא מתכלה בקלות ולכן ההשפעה הכוללת על הסביבה קרובה לאפס. לא רק אצות אלא גם עלים של אננס ובננות ישמשו ליצירת בדים, כך ייצרו חומרי גלם חדשים לתעשיית האופנה מפסולת של תעשייה אחרת שעד עכשיו נטמנה או נשרפה.

בגדים מותאמים
בעתיד נלבש בגדים מבדים שיוכלו להפיץ ריח בושם או לדחות ריח גוף לא רצוי. הבגדים שלנו יהיו יעילים בדחיית חרקים או בקטריות בלתי רצויים. יהיו בגדים שיתאימו את עצמם למזג האקלים ולחמם ולקרר על פי דרישה. בנוסף לכך, יהיו בגדים בהם מושתלים סיבים חכמים שיוכלו לקלוט שיחות טלפון, לבצע חישובים, לצלם סרטי וידיאו, לדחות קרינה מעמודי מתח גבוה ולשדר למוקד רפואי את האותות מקוצב הלב.

סוג נוסף של התאמת האופנה אלינו המתלבשים תעשה על ידי כך שמעצבי האופנה לא יקבעו בעצם מה אופנתי ונחשב יפה, אלא יעשו שימוש בבינה מלאכותית כדי להבין מה רוב הצרכנים ירצו ללבוש.

 

העתיד של עולם האופנה מאתחל את עצמו

בגדים שיתאימו את עצמם למזג האויר

מגמות עתידיות של צרכנות בעולם האופנה

אופנה וקיימות | עתידולוגיה | תעשיידע

מדגמנים קיימות

. מדגמנים קיימות בלב אתר פינוי פסולת הצטלמה לאחרונה הפקת אופנה יוצאת דופן, שכולה אופנה בת-קיימא – ושממחישה שאפשר להתלבש בסטייל בלי לפגוע בסביבה מיטל

Read More »
אופנה | עתידולוגיה | תעשיידע

אופנה נגד רעב

. חדשות המותגים: מותג האופנה שנרתם למאבק ברעב רונית מטיאס, וואלה כסף, 2021 מותג אופנה שנרתם למאבק נגד רעב (כתבה)

Read More »

כל הזכויות שמורות לתעשיידע (ע"ר) 2020