תחזיות על גידול האוכלוסייה ותוחלת החיים שהולכת ומתארכת, לצד ההתחממות הגלובלית ומשאבי טבע שהולכים ונעלמים, מביאים ליצירת אתגרים חדשים בעולם המזון והחקלאות ומעלים שאלות על עתיד האוכל אותו נאכל (או נשתה, או נאלץ לצרוך באופן זה או אחר) בעתיד.

אנשים רוצים לאכול בריא יותר וטעים יותר, כשמנגד משאבים כמו מים ואדמה חקלאית טובה מידלדלים. העולם כולו משתנה בקצב מסחרר, אבל תחום המזון יהפוך בעתיד הלא רחוק למשהו שהיום נשמע בגדר מדע בדיוני ממש וייתכן שהאופן בו אנו צורכים את המזון שלנו יצטרך להתעצב מחדש.

תזונה חכמה המתאפשרת באמצעות טכנולוגיות פודטק מתקדמות, חלבונים אלטרנטיביים מחגבים ושאר חסרי חוליות (שמוציאים לחלקנו את החשק לארוחת צהריים), בשר שמיוצר במעבדה, קפסולות מזון (בשבילי חמין בקפסולה בבקשה), עולם ללא דגים, נשנושי אצות, אבקת רקים ומזון מותאם אישית – הם רק חלק מהטרנדים בתחום עתיד המזון. אז מה נאכל בעתיד?

מזון וטכנולוגיה: פודטק
פודטק (FoodTech) הוא תחום העוסק בהטמעת תהליכים טכנולוגיים לשיפור המזון והגברת התוצרת. מעצמות טכנולוגיות, חברות מזון, משקיעים ומשקיעות רבים מתעניינים בתחום זה ואין ספק שזהו ההווה והעתיד של עולם המזון.

טכנולוגית המזון פועלת לכל אורך שרשרת האספקה של תעשיית המזון, החל משיפור יעילות גידולים חקלאיים, פיתוח שיטות לשמירה על טריות המזון, הגברת בטיחות מזון ומשקאות ועוד.

.


אחד הכיוונים המרכזיים בתעשיית הפודטק ומזון העתיד הם תחליפי בשר וחלב וצריכת חלבון ממקורות שאינם בעלי חיים.
כיום אנו רואים צרכים ומניעים שונים לחשיבה המחודשת על תעשיית המזון ולפעילות העתידית לפיתוחו. דוגמאות לכך הן: כ-50 אחוזים מצריכת המים בעולם מגיעה לבעלי חיים ולגידולים חקלאיים, ארגוני בעלי חיים ותזונה צמחונים או טבעונית מתחילים לתפוס תאוצה ולהשפיע על מעגל רחב יותר של אנשים ולבני האדם מודעות גבוהה יותר לאכילת מזון בריא.
לכן, אנו רואים כבר למעלה מעשור שהרבה מחברות המזון, בשיתוף מעצמות טכנולוגיות, מגייסות כספים רבים כדי לפתח מוצרים תחליפיים לחלב, לבשר ולכל מה שמגיע מן החי.

בנוסף, ישנה מודעות גוברת למשאבים המוגבלים ולצורך בשמירה על הסביבה ועל כדור הארץ. לכן, לנושאים כמו השינוע של המזון שמזהם את הסביבה (על ידי אניות או משאיות), ישנה גם חשיבות לגבי המחשבה על הדרך בה יגיע אלינו המזון בעתיד. לכן, כיום יש כיווני חשיבה ופעולה רבים בנושא של הדפסת מזון המכיל את כל הויטמינים והערכים התזונתיים הנדרשים לנו, על ידי מדפסות תלת ממד וטכנולוגיות מתקדמות נוספות.  דבר נוסף שאנו רואים כיום הם המזון בקפסולות.

ישראל היא מעצמת פוד טק ומדינת ישראל מממנת ותומכת בחברות גדולות המשקיעות בחממות טכנולוגיות לפיתוח מוצרים כאלו ואחרים שיתנו מענה לצרכים הולכים וגוברים בתחום המזון.

על חרגול פודטק כבר שמעתם? מהפכת המזון הבאה כבר כאן

האם בעתיד נמשיך לאכול בשר או שכולם יהפכו לצמחונים?

עתיד המזון בידיים שלנו

ירח | חלל | עתידולוגיה | תעשיידע

לנשום על אדמת הירח

. הסכם ישראלי – גרמני לייצור חמצן על אדמת הירח עד 2025 מתכננת חברת הליוס הישראלית לערוך ניסויים ב-5 משימות במטרה לייצר בעתיד מאות עד

Read More »
רמונאוט | עתידולוגיה | תעשיידע

מאדים במכתש רמון

. שישה "אסטרונאוטים" נכנסים לבידוד במכתש רמון ככדי לדמות את החיים במאדים ולערוך ניסויים מדעיים AMADEE-20 היא משימת הדמיית מאדים המורכבת ביותר עודד כרמלי, אתר

Read More »
אקלים חלל | עתידולוגיה | תעשיידע

משבר האקלים מהחלל

. לפני 50 שנה, בני אדם צילמו את התמונה המלאה הראשונה של כדור הארץ מהחלל – משבר האקלים אומר שהגיע הזמן לצלם תמונה נוספת מאותה

Read More »

כל הזכויות שמורות לתעשיידע (ע"ר) 2020